Χίος
 
 
Chios today
 
 
Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις
 
  Η Χίος χθες
  Η Χίος σήμερα
  Προορισμοί
  Μοναδικότητες
  Μοναστήρια
  Συνταγές
  Χάρτες
  Χρήσιμα τηλέφωνα
  Wallpapers
  Επικοινωνία
   
  Ματιά
   
  Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις
   
 
   
  Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις
   
 
 

Νομός Χίου περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί, της Χίου, καθώς και τα νησιά Οινούσσες και Ψαρά.

Η Χίος βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Είναι το πέμπτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, με εμβαδόν 841,58 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτές μήκους 213 χιλιομέτρων, με ονομαστές για τα καταγάλανα νερά τους παραλίες. Ο πληθυσμός της είναι 53.052 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Στις Οινούσσες – σύμφωνα με την ίδια - κατοικούν μόνιμα 686 άτομα ενώ στα Ψαρά 438.

Η Χίος είναι διοικητικά μια επαρχία που περιλαμβάνει τους παρακάτω δέκα δήμους: Χίου, Ομηρούπολης, Καρδαμύλων, Καμποχώρων, Μαστιχοχωρίων, Αμανής, Ιωνίας, Αγίου Μηνά, Ψαρών και Οινουσσών.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πανέμορφη πόλη της Χίου ή Χώρα όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι κάτοικοι. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές του νησιού, έχει έκταση 23 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 22.894 μόνιμους κατοίκους.

Το νησί στολίζουν 52 πανέμορφα χωριά, που το καθένα έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση στο νησί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Τα νοτιόχωρα ή μαστιχοχώρια, τα βορειόχωρα και τα καμπόχωρα.
Κύριο λιμάνι του νησιού είναι η πρωτεύουσα ενώ μικρότερα λιμάνια είναι αυτό των Μεστών, της Λαγκάδας και του Μαρμάρου. Δεν λείπουν και μικρότερα λιμανάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Η ναυτιλία όπως είναι φυσικό, παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομική ζωή του νησιού αυξάνοντας διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό της. Στον αντίποδα η γεωργία και η κτηνοτροφία χάνουν συνεχώς έδαφος. Το 8% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στη βιοτεχνία, το 15% στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, ενώ το 75% απασχολείται με την ναυτιλία έμμεσα ή άμεσα.

Το καλλιεργούμενο έδαφος της Χίου είναι περίπου 167.000 στρέμματα από τα οποία μόνο τα 13.500 είναι ποτιστικά. Αποκλειστικά στη Χίο και ειδικότερα στο Νότιο τμήμα της, ευδοκιμεί και καλλιεργείται η ξακουστή μαστίχα. Εκατόν είκοσι περίπου τόνοι μαστίχας, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας παραγωγής της, εξάγεται σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ιαπωνία.

Εκτός από τη μαστίχα στο νησί, έχουν ποικίλες καλλιέργειες μεταξύ των οποίων είναι τα εσπεριδοειδή και κυρίως τα μανταρίνια τα οποία αποτελούν το 20% περίπου της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας νέος και συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος στην οικονομία του νησιού. Κάποιες από τις βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή των μοναδικών Χιακών γλυκών κουταλιού. Στο χωριό Κέραμος υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αντιμονίου. Εκεί κοντά, στα Αγιάσματα, υπάρχουν και θειοσιδηρούχες ιαματικές πηγές.

Η Χίος έχει ευχάριστο μεσογειακό κλίμα με βόρειους - βορειοδυτικούς ανέμους και μέση θερμοκρασία 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια σπάνια έχει βροχοπτώσεις.

Σε σχέση με τα άλλα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, η Χίος είναι η λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένη διατηρώντας έτσι ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού, που ανταποκρίνεται στην υψηλών προδιαγραφών παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες και οι αρχές του νησιού.

 
     
 
   
 
Up
   
Ξενοδοχεία στη Χίο - Online κρατήσεις
   
 
ΑΡΚΕΣΙΣ